Žižkov si oblíbili i migranti

V současnosti je Žižkov jedním z nejoblíbenějších míst k bydlení, a to nejen pro Pražany, ale i pro přistěhovalce z různých koutů světa. V posledních několika letech zde rychle vzrostla i úroveň bydlení. Navíc rychlá dostupnost centra činí tuto lokalitu velmi atraktivní. Žižkov je místním obyvatelstvem oblíbený i díky dostupnosti kulturních institucí a akcí. Úzké uličky, divadla, kavárny a další typické žižkovské stavby tvoří neopakovatelnou atmosféru neustálého kulturního dění. Jsem si jistá, že především migranti nejrůznějších tvůrčích profesí tu snadno najdou potřebnou inspiraci.

Žižkov ovšem láká nejen umělce, ale i ty, kteří mají rádi klidné posezení a pohled na Prahu skrz zeleň. I to se dá bez větších potíží uskutečnit v Riegrových sadech. Je to místo, kde se schází nejrůznější generace popovídat si, odpočinout či popřemýšlet nad životem. Navíc je to skvělé místo i pro rodiče s dětmi.

Velké oblibě se ale těší i u studentů. „Žižkov se mi líbí, protože je to úplná studentská čtvrť Prahy,“ popisuje devatenáctiletá Gabriela původem z Kuby. „Líbí se mi kluby, hospody a diskotéky, protože mají tzv. ambience, tedy studentskou atmosféru. Riegrovy sady jsou skvělé místo na setkání s kamarády. V létě je to příjemný prostor pro piknik, dá se tam číst i opalovat,“ říká. Na nedalekém náměstí Jiřího z Poděbrad pak oceňuje především klid: „Je to ideální místo na bydlení.  Je tam ticho, není tam tolik turistů, takže můžeš v noci spát“.

Přesto se i na Žižkově se najde několik mínusů. Jedním z nich jsou špinavé ulice. To potvrzuje i Margarita z Běloruska: „O Žižkově se říká, že je to čtvrť znečištěná. To je vskutku pravda, ale mnozí lidí si ho i přes tento nepřehlédnutelný detail oblíbili. Já jsem si na to zvykla. Navíc kdykoliv si chci odpočinout od hlučných městských ulic, zalezu do jednoho z parků - Vítkov nebo Parukářka.“ Nespornou výhodou je i podle ní poloha čtvrti. „Od centra je opravdu co by kamenem dohodil. Tramvaje a autobusy navíc vytváří výbornou a téměř nonstop dopravní síť,“ popisuje.

„Pro ty, kteří se vyžívají v malých kavárnách, hospodách a vinárnách, je Žižkov opravdu to pravé místo. Podobný podnik najdete snad v každé třetí ulici. Asi opravdu záleží na vkusu člověka. Lidi, co jsou rádi ve středu města a nevadí jim městská atmosféra a pár neuklizených papírků nebo cigaret na chodnících, si Žižkov určitě oblíbí,“ domnívá se Margarita.

Myslím si, že Žižkov je mezi migranty oblíbený právě proto, že si zda každý může najít to, co ho oslovuje. Navíc se tu skoro každý den pořádají kulturní akce, festivaly i zájmové kroužky, do kterých se obyvatele čtvrtě mohou aktivně zapojit. Díky tomu mají migranti možnost se seznamovat neje mezi sebou, ale i s místními obyvateli. Tak se aktivně zapojují do společenskokulturního života. Klid, blízkost centra a typická pražská architektura, která je zdrojem inspirace pro představitele jakéhokoliv povolání, jsou hlavními důvody pro oblíbenost Žižkova zejména mezi migranty.

Autorka: Vilena Taraskina

Příspěvek vznikl v rámci projektu Face2Face II - podpora dialogu mezi migranty z třetích zemí a občany České republiky. Projekt je financován MŠMT ČR.

Autor: Migrace v souvislostech | čtvrtek 29.1.2015 11:01 | karma článku: 11,27 | přečteno: 762x
  • Další články autora

Migrace v souvislostech

Praha hledáčkem cizince

27.12.2017 v 10:00 | Karma: 20,96
  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2033x
:) :) :)