Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co obnáší být cizinkou v ČR. I o tom se vedla debata se studenty v Mostě.

Jak těžké je získat studijní vízum a co všechno to obnáší, být cizinkou v naší zemi. I to se mohli dozvědět student Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě.

Díky projektu Média a migrace na středních školách, podpořeném Ministerstvem kultury ČR, se studenti středních škol mohli dozvědět něco bližšího o kritickém přístupu k médiím a jejich obsahu, pochopit mechanismy mediální práce a zároveň získat schopnost využívat média ke své potřebě a tvůrčím způsobem je zpracovávat. A to na velmi aktuálním tématu migrace. Studenti nejdřív mohli přímo ve vlastní škole zažít workshop zaměřený na základy novinářské práce a reflexi pokrytí tématu migrace v českých médiích. Vybraní studenti s hlubším zájmem o novinářskou práci pak mohli vyrazit na exkurzi do Českého rozhlasu, kde si mohli provoz velkého veřejnoprávního média prohlédnout v praxi. Ti nejvíc aktivní pak neváhali a ze svých zážitků sepsali články, které se mohou objevit nejen na blogu Fórum migrantů, ale i na v místních novinách nebo školních časopisech.  Druhý příspěvek pochází ze Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě. 

 

Přednáška média a migranti

Dne 6.listopadu 2015 se na naší škole uskutečnila přednáška o Médiích a migraci, jelikož migrace je současné nejprobíranější téma v médiích. Přednášky se zúčastnily třídy veřejnosprávního oboru.

Naší školu navštívila Hana Daňková, mediální koordinátorka programu Migrace, Dana Vrbová, redaktorka Českého rozhlasu Praha a Anna Mayfat, migrantka z Ruska.

Nejprve nás paní Daňková seznámila s pojmem migrace, počtem cizinců v naší republice, uprchlíky a stylem, jakým se o nich píše v médiích. Dozvěděli jsme se, že dnes u nás žije 464 tisíc cizinců, nepočetnější národnost jsou občané Ukrajiny, dále Slovenska a na třetím místě se umístili občané Vietnamu.  

Potom nás se svým příběhem seznámila sama Anna. I přes silný ruský přízvuk nám vyprávěla, jak těžké je získat studijní vízum a co všechno to obnáší, být cizinkou v naší zemi, jak se k ní chovali lidé, když cestovala, o jejím působení v Turecku a o tom, jak těžké je naučit se česky. Dala nám i určité rady, jak získat objektivní pohled na svět – musíme cestovat.

Jako poslední se ke slovu dostala redaktorka Dana Vrbová. Ta nám osvětlila, jaké to je být zaměstnancem Českého rozhlasu a žurnalistou. Dozvěděli jsme se, jak to chodí v uprchlických táborech po celé České republice a svěřila nám i svou vlastní zkušenost, jaké to je být cizincem v jiné zemi, jelikož sama působila v Belgii.

Celá přednáška byla zakončena diskuzí, ve které jsme mohli vznést vlastní dotazy a otázky, na které nám bylo odpovězeno. Celá přednáška nám jistě byla velkým přínosem.

Nakonec paní Daňková pozvala celou redakci časopisu na návštěvu Českého rozhlasu v Praze. Článek o naší návštěvě si budete moci přečíst v dalším čísle časopisu.

Tereza Nevečeřalová, SŠ diplomacie a veřejné správy, text vznikl pro školní časopis Diplomka

 

Exkurze do českého rozhlasu

Tereza Nevečeřalová, SŠ diplomacie a veřejné správy, text vznikl pro školní časopis Diplomka

V listopadu 2016 se na naší škole, Střední škole diplomacie a veřejné správy v Mostě, uskutečnila beseda zaštítěná organizací Člověk v tísni na téma dnes možná jedno z nejaktuálnějších –  migrace. Beseda proběhla v rámci projektu Média a migrace na středních školách.

Zavítaly k nám hned tři ženy, jejichž  úkolem bylo vysvětlit nám, co si pod tímto pojmem vůbec představit, a jak se k této problematice staví v dnešní době media a do jaké míry jsou médii  předkládané informace věrohodné. Přijela k nám Hana Daňková, mediální koordinátorka Programu migrace, Dana Vrbová, redaktorka Českého rozhlasu Praha a Anna Mayfat, migrantka z Ruska.

O přednášce a jejím průběhu jsme informovali již v minulém čísle našeho školního časopisu. Paní Daňková nám ale nabídla, že bychom mohli s celou redakcí časopisu přijet do Českého rozhlasu do Prahy. S radostí jsme tuto nabídku přijali a  v pátek 27. 11. jsme ráno vyrazili směr Praha.

Nejprve jsme se všichni sešli na recepci hlavní budovy Českého rozhlasu na Vinohradech. Společně s naší redakcí dorazili i lidé z jiných škol. Jako první se nás ujal pan Jiří Jiřínský. Ten nás provedl spletitými chodbami rozhlasu a seznámil nás se zajímavostmi a historií.

Díky němu tak víme, že české rozhlasové vysílání bylo druhým vysíláním v Evropě, hned za britským BBC.  Český rozhlas ve svých začátcích neměl vůbec žádné sídlo, redaktoři si pronajímali různé byty, ze kterých vysílali.

Současný Český rozhlas sídlí v budově na Vinohradech od 19.12.1993, v té, ve které jsme se v pátek sešli. V roce 2000 se rozrostl o Studiový dům. Ten se pyšní nejlepší technikou v Evropě, a to díky unikátnímu řešení . Budova se totiž nachází přímo nad tunely metra a vlaků, musela být tedy speciálně zajištěna, aby projíždějící vlaky nenarušovaly vysílání. Dům stojí na jakýchsi pružinách, které otřesy zcela eliminují

Po prohlídce budovy rozhlasu si nás převzal pan Dan Moravec, redaktor rozhlasového dokumentu. Ten nám přednášel o zvukovém dokumentu. Hodinovou přednášku doplnil o ukázky dokumentů a o nabídku případné podpory, kdybychom sami chtěli zvukový dokument tvořit.

Celkem se exkurze zúčastnilo devět žáků naší školy a někteří zaznamenali svoje postřehy,napsali o tom, co je během celé prohlídky nejvíce zaujalo.

Veronika Žigraiová:

Z mého pohledu byla celá exkurze velmi zajímavá a poučná. Na počátku mě uchvátilo muzeum rozhlasu, kde byla všemožná rádia a jiná vysílací zařízení i technika.

Dalším zajímavým bodem z historie byl fakt, že Český Rozhlas začínal vysílat ze stanu. Dále mě zaujalo, že celá budova, odkud se vysílá, je odpružená, tudíž ji neruší žádné okolní vlivy – projíždějící metro či vlaky. Neméně zajímavou informací také bylo, že budova rozhlasu je ‚tak trochu bludiště‘, což jsme si i na vlastní kůži vyzkoušeli, a také, že za války vojáci nemohli najít místnost, odkud se vysílá.

Nikola Červinková:

Z celé exkurze v českém rozhlase mě nejvíc zaujala, leč malá, tak velmi zajímavá procházka mezi studii, ve kterých se vysílá, nebo se i aktuálně vysílalo. Sice jsme se nemohli podívat dovnitř, ale dalo mi to mnohokrát více, než poslouchat statistiky, čísla a historii toho všeho.

Člověk viděl skutečnou práci všech těch lidí, kteří se na celém vysílání podílí, a žádná přednáška se tomu nemohla rovnat. Určitě by tento zážitek pozdvihla reálná návštěva studia, ale bohužel se nám toto nepoštěstilo.

Natálka Krejčíková:

Mě  nejvíc zaujalo, že budova je odpružená.  A taky, že rozhlas je jedno velké bludiště, bez průvodce bych se asi neobešla. Velmi zajímavé bylo také nakouknout do prostor, kde se vysílá, takhle “naživo” to bylo mnohem zábavnější.

Patrik Tříska:

Nejvíce mě zaujalo, kolik je posluchačů Českého rozhlasu. Velmi zajímavá byla také obrovská tabule v Muzeu rozhlasu, na které jsme mohli vidět celou jeho historii.

Drahoš Kechner:

Mně utkvěla tato informace. Pamětní deska s datem prvního rozhlasového vysílání v Československu je zhotovená z bronzu a měla by být umístěna ve Kbelích, kde se toto první vysílání odehrálo. Na tomto místě však byla několikrát ukradena a proto nakonec skončila právě v budově na Vinohradech, ve Kbelích je pouze plastová.

 

Názory obsažené v publikovaných textech nikterak neodrážejí názory organizátora projektu Média a migrace na středních školách.

 

Autor: Migrace v souvislostech | středa 23.12.2015 9:52 | karma článku: 9,64 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Migrace v souvislostech

Proč je stereotypní zobrazování menšin problém?

Přemýšleli jste nad tím, jaký vliv může mít nejen obsah, ale i jazyk použitý ve zpravodajství o migrantech? Zejména ve společnosti, jako je ta česká, kde nemá běžný občan téměř žádný kontakt s migranty či uprchlíky?

30.1.2018 v 11:22 | Karma: 9,29 | Přečteno: 1245x | Média

Migrace v souvislostech

Praha hledáčkem cizince

Když jsem, tehdy ještě v minulém století, Prahu navštívil poprvé, byla z toho láska na první pohled.

27.12.2017 v 10:00 | Karma: 20,96 | Přečteno: 766x | Fotoblogy

Migrace v souvislostech

Hassan Ali Djan: Příběh dítěte, které vyrostlo příliš brzy

Hassan Ali Djan pochází z Afghánistánu. Je autorem autobiografické knihy Afghánistán. Mnichov. Já. Ve své knize popisuje svůj odchod z Afghánistánu, tíživou cestu do Evropy a začátky v nové zemi, kterou časem přijal za svůj domov.

22.12.2017 v 10:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 653x | Kultura

Migrace v souvislostech

Mikuláš do každé vietnamské večerky

„A teď budou Češi říkat, že už jim bereme i jejich svátky a zvyky,” pronesl v položertu mladý vietnamský dobrovolník, který 5. prosince 2017 stál na rušné pražské ulici převlečený za čerta.

20.12.2017 v 14:00 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1124x | Společnost

Migrace v souvislostech

Mezi Pegidou a kurzem němčiny: jak funguje integrace uprchlíků v Drážďanech?

Nejpozději od památného výroku kancléřky Merkelové „Wir schaffen das!“ (Zvládneme to!) se pohledy odpůrců migrace, ale také aktérů a organizací zabývajících se integrací v různých zemích Evropy upírají do Německa.

4.7.2017 v 18:34 | Karma: 13,15 | Přečteno: 1847x | Společnost

Migrace v souvislostech

Svátek práce: jak čeští imigranti v USA psali dějiny

První květen je každoročně dnem, kdy si připomínáme boj dělníků za důstojné pracovní podmínky, jehož výsledkem bylo ustavení osmihodinového pracovního dne. K jeho hlavním aktérům patřili i imigranti z Česka.

1.5.2017 v 12:37 | Karma: 16,31 | Přečteno: 500x | Společnost

Migrace v souvislostech

Před čím prchají Eritrejci?

Eritrea je hned po Sýrii zemí s největším zájmem o migraci do zemí Evropy. Důvodem není válka, přestože určité napětí z války s Etiopií v letech 1998-2000 přetrvává dodnes.

17.2.2017 v 21:52 | Karma: 17,17 | Přečteno: 2201x | Společnost

Migrace v souvislostech

Vánoční povídka o odchodu všech cizinců

Bylo nebylo.... asi tři dny před Vánoci, pozdě večer. Po náměstí v jednom malém německém městečku přešla skupinka mužů.

24.12.2016 v 13:30 | Karma: 15,07 | Přečteno: 1495x | Společnost

Migrace v souvislostech

Vánoce na Blízkém Východě

Blízký východ je kolébkou křesťanství, které se odtud postupně rozšířilo do celého světa, v současné době však křesťané v tomto regionu tvoří pouze malou menšinu rozdělenou do různých vyznání.

24.12.2016 v 12:28 | Karma: 13,77 | Přečteno: 568x | Společnost

Migrace v souvislostech

Přijde mi nefér, že nemůžu mít dvojí občanství, říká studentka vysoké školy

Narodila se na Slovensku, ale už osmnáct let žije v České republice. Má slovenské občanství, ale občanku ne. A to ani českou. Michaela Hollá toho ve svém volném čase zvládá opravdu hodně.

22.12.2016 v 14:03 | Karma: 15,94 | Přečteno: 2535x | Společnost

Migrace v souvislostech

Ztraceno „v přenosu“. Ve Varnsdorfu proběhl workshop mediální výchovy.

„A setkala jste se někdy třeba s rasismem?“ přiletí na novinářku Fatimu Rahimi další otázka z lavic, kde sedí přes dvacet středoškoláků.

21.12.2016 v 11:40 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1096x | Společnost

Migrace v souvislostech

Nejistá práce přes agentury brzdí zapojení do společnosti

Kdo hledá v Česku práci? V posledních letech se to mění a mezi cizinci, kteří u nás chtějí pracovat, přibývá lidí ze zemí na východě a jihovýchodě Evropské unie.

9.9.2016 v 15:42 | Karma: 13,21 | Přečteno: 537x | Společnost

Migrace v souvislostech

Jak se dětem imigrantů daří ve škole?

Na děti migrantů a uprchlíků čekají ve školách různé překážky, kterým jejich vrstevníci z hostitelské země čelit nemusí.

7.9.2016 v 17:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 1866x | Společnost

Migrace v souvislostech

Kdo je terčem nenávistných projevů na českém internetu?

Od začátku roku 2015 zaznamenal český internet nárůst negativních a nenávistných projevů na sociálních sítích a dalších komunikačních platformách, jako jsou například diskuze na zpravodajských serverech.

31.3.2016 v 20:01 | Karma: 15,24 | Přečteno: 1155x | Ostatní

Migrace v souvislostech

Jsou migranti přínosem?

Migranti jsou často obviňováni, že jsou těmi, kteří zabírají práci místnímu obyvatelstvu, nebo že jsou těmi, na které se utrácí příliš velká část státního rozpočtu ve formě sociálních dávek a nouzových příspěvků.

7.1.2016 v 12:23 | Karma: 14,34 | Přečteno: 2105x | Diskuse| Ostatní

Migrace v souvislostech

Radikalismus v jakékoliv podobě je velmi nebezpečný, napsala studentka gymnázia.

"Ubytovat uprchlickou rodinu? Za mě ano." Přečtěte si další z textů, které napsali na podzim 2015 studenti středních škol zapojení do projektu Média a migrace na středních školách.

23.12.2015 v 17:22 | Karma: 7,73 | Přečteno: 162x | Diskuse| Ostatní

Migrace v souvislostech

Jeden křičel přes druhého. Workshop o migraci vzbudil mezi studenty vášně.

Jak se studentům ze Střední odborné školy Český Brod – Liblice líbil workshop a následná návštěva Českého rozhlasu, které pro ně uspořádal v průběhu podzimu 2015 Program migrace organizace Člověk v tísni?

22.12.2015 v 17:19 | Karma: 15,90 | Přečteno: 885x | Diskuse| Ostatní

Migrace v souvislostech

Syrští uprchlíci potřebují větší pomoc

Politická situace na okrajích Evropy se v posledních letech zhoršuje a spolu s ní se zhoršují i podmínky k žití v zemích přímo sousedících s Evropskou unií i těch, které sice nesousedí, ale přesto ještě nejsou příliš daleko. Válka na Ukrajině vyhnala z domovů desetitisíce obyvatel. Pokračující, a do Iráku se rozpínající válka v Sýrii už miliony. Zatímco média i politici se v poslední době aktivně věnují více Ukrajině a jednáním s Ruskem, z hlediska migrace je syrská občanská válka stále palčivějším problémem.

11.2.2015 v 13:18 | Karma: 12,47 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Ostatní

Migrace v souvislostech

Jak najít v Praze Mexičany...

Najít v centru Prahy mexické jídlo je jednoduché. Každá letní zahrádka nabízí ve svém menu margaritu. Najít lidi pocházející z Mexika už tak jednoduchý úkol není.

6.2.2015 v 14:50 | Karma: 9,42 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ostatní

Migrace v souvislostech

Žižkov si oblíbili i migranti

V současnosti je Žižkov jedním z nejoblíbenějších míst k bydlení, a to nejen pro Pražany, ale i pro přistěhovalce z různých koutů světa. V posledních několika letech zde rychle vzrostla i úroveň bydlení. Navíc rychlá dostupnost centra činí tuto lokalitu velmi atraktivní. Žižkov je místním obyvatelstvem oblíbený i díky dostupnosti kulturních institucí a akcí. Úzké uličky, divadla, kavárny a další typické žižkovské stavby tvoří neopakovatelnou atmosféru neustálého kulturního dění. Jsem si jistá, že především migranti nejrůznějších tvůrčích profesí tu snadno najdou potřebnou inspiraci.

29.1.2015 v 11:01 | Karma: 11,27 | Přečteno: 762x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2033x
:) :) :)