Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

danastol

28. 7. 2010 22:46
nesmysly

vážená, nevím kde berete tu jistotu, že češi mají studium v zahraničí zadarmo.Kde jste na to přišla.Pokud nedostanete stipendium, které buď vyhrajete, nebo vám zaplatí zaměstnavatel, tak platíte vždycky. Proč mají zahraniční studenti u nás studovat zadarmo.Proč mají všichni platit druhým studium.Kdo chce studium, ať si ho zaplatí.Přece nemůže být studium na vysoké škole pro všechny.Nezdá se vám procento studentů na vysokých školách u nás nějak moc.LVždyť se ani neuplatní.Ať máme méně studentů na vysokých školách, ale jsou profesionálové. Ne takoví, kterým se nechce pracovat a jdou studovat.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

29. 7. 2010 1:59
Re: nesmysly

V dnesni technicke spolecnosti jsou vzdelani lide potreba, s tim nic nenadelate. Namisto odhaneni sice nadanych ale chudych by se ale mela zvysit narocnost studia. Bohati blbci s koupenym lejstrem zemi k nicemu nebudou.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

28. 7. 2010 20:42
studujte

radši pořádně doma než napůl v zahraničí!

0 0
možnosti
C

Chytry.Kocour

28. 7. 2010 17:18
mladí zahraniční studenti mají...

peněz dost.mají větší platy díky tomu ,že neměli 40 let komunismus

0 0
možnosti
TJ

vioš

28. 7. 2010 18:35
Re: mladí zahraniční studenti mají...

Hlavně Slováci a ti z východu.

0 0
možnosti
PA

Pepan A2

28. 7. 2010 14:58
Školné si teď stejně platí sami,

tak nevím, o čem je v článku řeč?

0 0
možnosti
PL

dratenicek

28. 7. 2010 14:54
dratenicek

Ano studen, který je schopen studovat a studuje v našem mateřském jazyce má školu zdarma. Ten jenž jej chce studovat v angličtině si připlatí. Mám ale pocit, že právě školné tuto věc staví do roviny, budou platit všichni stejně, nebo by alespoň měli. Pochybuji, že budou platit školné a současně ještě platit za výuku v cizím jazyce.

Když trochu odbočím, tím že na našich vš není výuka částečně v cizím jazyce jsem oproti jiným na západě ležícím školám v nevýhodě. Viděl jsem to v Rakousku, Finsku (u technických oborů, jak je to u sociologů nemám tušení)...první roky jsou v mateřčině aby si člověk přivykl na přechod ze střední školy. Poslední ročníky jsou již však z většiny pod taktovkou angličtiny. Absolventi jsou skvěle připraveni, pracovat ve své oblasti kdekoliv na světě, aniž by museli doma sedět z tech. slovníkem a doučovat se, jak je tomu u nás.

0 0
možnosti
L

lajika

28. 7. 2010 15:11
Re: dratenicek

ano, souhlasím. Vyjadřuju se k placení školného všeobecně, ne k placení školného zahraničními studenty

0 0
možnosti
JC

Jarcho

28. 7. 2010 14:51
Určitě odradí.

Samotná čeština odrazuje velmi mnoho a tak zmizí-li výhoda bezplatnosti, přestanou k nám studenti z ciziny přicházet. To bude mít čtyři negativní důsledky:

1. o kšefty přijdou lidé, jejichž firmy učí zahraniční studenty česky.

2. nebude nikoho, kdo by zde eventuelně po studiu zůstal (tedy žádný příliv mozků).

3. v cizině nebudou žádní vzdělanci, kteří by uměli česky a cítili nějaký positivní vztah k našemu státu a národu (a tím i ztráta obchodní výhody pro české exportéry).

4. pokles meznárodního prestiže University Karlovy i dalších českých vysokých škol (a tím i zhoršení uplatnitelnosti českých vysokoškoláků v zahraničí).

0 0
možnosti
L

lajika

28. 7. 2010 15:03
Re: Určitě odradí.

1) zahraniční studenti nejsou jedinými a zřejmě ani těmi hlavními, kdo tyto firmy živí, navíc to asi nebude zase tak lukrativní záležitost, aby se prostředky z daní těchto firem byť jen vzdáleně přiblížily financím ročně vynakládaným státem na bezplatná studia. Ergo - pár lidí trochu prodělá, stát obrovsky ušetří. A uvažte dobře, že, pokud nejste Viktor Kožený, budete tak bohatý jak bohatý bude stát.

2) k přílivu mozků, prosím, přečtěte si můj příspěvek níže. Hovořit o přílivu mozků v té souvislosti, v jaké je toto slovní spojení uvedeno v blogu, je spíše směšné

0 0
možnosti
L

lajika

28. 7. 2010 14:44
školné určitě ano

Zavedení školného zkvalitní výuku. Kvalitní výuka se stane prestižní záležitostí, škola se stane výběrovou a bude moci dovolit a) skutečně si studenty VYBÍRAT podle kvality (ne do počtu podle státní finanční kvóty přidělené na hlavu tzn - více studentů, více dotací, o kvalitě se bavit nebudeme) b) stipendia pro skutečně nadané studenty. Ráda podpořím ze svých daní vzdělávání nadaných a pro studium zapálených jedinců. Takové však ke studiu obvykle motivují jiné věci než fakt, že "je to zadarmo", což je, zdá se, hlavní motivace pisatelů blogu. Školné je, přátelé, vaše investice do budoucnosti. Zvyšuje vaši cenu na trhu práce. Řidičák nebo kurz angličtiny si taky platíte. Navíc sumy, o nichž se hovoří nejsou tak závažné, aby argument "talentovaní geniální chudí zůstanou nevzdělaní, protože na to nebudou mít", který člověk tak často slyší o těch, kteří si patrně myslí, že peníze ve státní kase rostou na stromě, měl jakékoliv opodstatnění.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

28. 7. 2010 14:52
Hluboký omyl.

Školné nazajistí zkvalitnění výuky, protože to není v silách školného.

0 0
možnosti
KS

karels

28. 7. 2010 14:41
0 0
možnosti
JC

Jarcho

28. 7. 2010 14:52
Blisty nečtu.

Blisty nečtu neb nerad bliju.

0 0
možnosti
K

Kru.El

28. 7. 2010 14:08
Neodradí

Pokud vím, na bezplatné studium mají nárok jenom Češi a Slováci (kterých je z těch 8% drtivá většina). Ostatní zahraniční studenti si nemalé školné platí už teď a moc se tak pro ně nezmění.

0 0
možnosti
TJ

dory

28. 7. 2010 14:20
Re: Neodradí

taky si myslím, že ze zahraničních studentů neplatí pouze Slováci...

0 0
možnosti
KM

martinova

28. 7. 2010 13:48
Nemám nejmenší zájem

platit nějakému zahraničnímu studentovi ze svých daní studium na VŠ . Nehledě na to, že s diplomem  v kapse pak takový často student běží, až se mu za patami práší, někam dál do západní Evropy. Jeho mozek nám tu nezůstane a co horšího,nezůstane ani v jeho rodné zemi . Měl by se vrátit domů,kde studovat nemohl ,a pomáhat svou vzdělaností  tam - pak bych mu to nevyčítala . 

0 0
možnosti
  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2033x
:) :) :)