Nestačí být krásná, Miss Vietnam ČR musí také znát jazyk a kulturu

V lednu loňského roku obletěla česká média zpráva, že vietnamská komunita zvolila svou Miss. Nyní vrcholí přípravy druhého ročníku této soutěže. Jaká bude druhá Miss Vietnam v ČR? A jaké vlastně vietnamské miss jsou?

Nguyen Mai Anh, vítězka první Miss Vietnam ČR

Smyslem ani cílem této soutěže není jen zviditelnit půvab vietnamských dívek, snaží se také změnit stereotypní pohled majoritní společnosti na vietnamskou komunitu žijící v České republice. Té se stále vytýká uzavřenost a soutěž krásy tvoří jednu z možností, jak to napravit. Organizátoři letošní soutěže (která se bude konat 28.1) zařadili do kulturního programu jak vietnamské, tak i české umělce. V porotě zasednou významné osobnosti jako je například Jan Zahradil, poslanec Evropského parlamentu, nebo Do Xuan Dong, velvyslanec Vietnamské socialistické republiky v ČR. Celým večerem bude diváky provázet Jakub Železný.

Ani vietnamská Miss nezapomíná na dobročinné aktivity. Část výtěžku z prodeje vstupenek bude určena na projekt „Pomoc postiženým dioxiny ve Vietnamu“, který realizují občanská sdružení INFO-DRÁČEK a Development Worldwide.

Abych zjistila, jaké vlastně vietnamské miss jsou, rozhodla jsem vyzpovídat Nguyen Mai Anh, první Miss Vietnam v ČR (2009) a Nguyen Thu May, Miss Vietnam World – region Evropa.

 

Thuy Duong: Když jsme se domlouvaly na termínu rozhovoru, bylo těžké se shodnout. Vypadá to, že jste hodně vytížené. Čemu se vlastně kromě školy věnujete?

Thu May: Studuji druhým rokem Vysokou školu ekonomickou, obor Mezinárodní obchod. Škola mi zabírá docela dost času, ale i přesto chodím pracovat do jedné marketingové agentury. Nadto ještě občas vypomáhám otci v obchodě.

Mai Anh: Letos jsem také nastoupila na vysokou školu. Jsem patronkou občanského sdružení Info-Dráček, což pro mě znamená, že se účastním společenských a charitativních akcí. Pokouším se to skloubit i se školou, ale někdy je to pro mne náročné. Volného času vlastně moc nemám. Dřív jsem také chodívala pomáhat rodičům do obchodu, ale to už není tak potřeba. V listopadu jsem letěla s občanským sdružením Development Worldwide a s europoslancem Janem Zahradilem předat finanční dar na pomoc postižených dioxinem ve Vietnamu.

TD: Bývá běžné, že Miss se věnují charitě. Myslíte si, že jako Miss můžete někomu skutečně pomoct? Využíváte svého titulu a mediální známosti k tomu, abyste něčeho dosáhly?

Mai Anh: Když můžu pomoc, je to to nejmenší, co mohu udělat. Například jsem měla možnost pomáhat organizovat setkání českých a vietnamských studentů a vybrané vstupné jsme poslali na pomoc postižených dětí ve Vietnamu. Hodně lidí chtělo už dřív přispět, ale nevěděli jak, tak jsme touto akcí dali lidem možnost, aby se do toho nějak zapojili. Můžu také zmínit ještě akci VIP šatník, kde jsem věnovala své oblečení, které se pak vydražilo. Výtěžek z akce opět šel na charitu.

TD: Obě jste se účastnily finále Miss Vietnam World. Jaké jste měly dojmy ze soutěže?

Thu May: Miss Vietnam World pro mě znamená opravdu životní zkušenost a jsem moc ráda za to, že jsem tam strávila nějaký čas. Skamarádila jsem se z mnoha dívkami, jedna z nich se stala Miss Vietnam World a

druhá vicemiss. Opravdu jim fandím, protože nyní budou reprezentovat Vietnam na Miss World a Miss Earth. Tento poslední pobyt ve Vietnamu jsem spojila i s návštěvou prarodičů a cestováním.

Mai Anh: Mám také velice dobré pocity. Zpočátku jsem se bála, že si s dívkami nebudu moc rozumět po povahové stránce, protože jsem celý život žila v Evropě, ony ve Vietnamu nebo jinde v Asii, ale nakonec jsem byla velice příjemně překvapená. Až zase pojedu do Vietnamu, určitě je zkontaktuji. Obecně mi soutěž dala hodně, pochopila jsem opravdovou vietnamskou mentalitu, poznala jsem blíž vietnamskou kulturu a historii, naučila jsem se správně chovat ve společnosti.

Thu May: Ještě jsme se naučily správně chodit ve vietnamském kroji. To pro mě byla obrovská zkušenost, protože na to nejsem vůbec zvyklá, ale ve Vietnamu jsem si to oblíbila. Dokonce jsem se dostala do Top 5 Áo dai (áo dai je tradiční vietnamský kroj). To pro mě moc znamená, protože to alespoň mě osobně utvrzuje v tom, že jsem nějakým způsobem tradiční vietnamská holka.

TD: To je zvláštní, že to říkáš zrovna ty, která pochází z míšené rodiny. Jak vlastně reagovaly ostatní dívky na to, že se Miss Vietnam účastnila „jen poloviční“ Vietnamka?

Thu May: V pravidlech stojí, že soutěžící musí být vietnamského původu. A můj otec je Vietnamec. Takže mé účasti nic nebránilo. Navíc ovládám dobře jazyk. V evropském kole soutěže jsem dokonce mluvila vietnamsky nejlépe, což porota ocenila.

TD: Po finálovém večeru Miss Vietnam v ČR jsem měla pocit, že si všechny vietnamské miss přejí mít šťastnou rodinu a jejich největším koníčkem je vaření. Je to jako, když si americké miss povinně přejí světový mír?

Mai Anh: Je to tím, že jsme od malička vedené k tomu, abychom zvládaly domácí práce jako například vaření. V patnácti už by měly umět uvařit pro celou rodinu, a zatímco české vrstevnice v tomto věku smí chodit na diskotéky, ty vietnamské se zas umí postarat o rodinu. A neodpovídaly jsme podle toho, co chce porota slyšet, my nevěděly předem, že moderátoři přečtou odpovědi z dotazníku, který jsme vyplňovaly. Ty odpovědi byly zcela upřímné.

TD: Co byste doporučily uchazečkám o titul Miss Vietnam ČR? Co by taková Miss měla splňovat? Často to jsou dívky, které tu žijí od malička a jako my, jsou to vlastně tzv. banánové děti. Možná se cítí být víc Češkami než Vietnamkami.

Mai Anh: Doporučila bych jim hlavně, aby byly přirozené, nepřetvařovaly se a nemyslely jen na výhru. Ty zážitky a zkušenosti z celé soutěže jsou mnohem cennější. Člověk má možnost se setkat se zajímavými lidmi, získá nové kontakty, nové přátele.

Thu May: Já s Mai Anh plně souhlasím. Navíc může dívka poznat něco nového o vietnamských lidech, protože tato soutěž není jen o dívkách. Je to i společenská akce, kde se setkávají vietnamští lidé.

Mai Anh: Jako Miss jsem se mohla zúčastnit i mnoha českých společenských akcí a to je hodně důležité, protože se o to média zajímají a já jsem měla možnost reprezentovat vietnamskou komunitu.

Thu May: Ano, nová Miss by měla být jako Mai Anh, která se hodně angažuje a reprezentuje vietnamskou společnost.

TD: Co vyloženě vietnamského by měla daná dívka mít, aby se mohla pyšnit titulem Miss

Vietnam v ČR?

Mai Anh: Myslím, že rozdíl mezi českou a vietnamskou miss je hlavně v tom, že ta druhá má na prvním místě rodinu.

Thu May: Také by soutěžící neměly zapomínat, že Miss Vietnam by měla znát svůj mateřský jazyk, vědět něco o své zemi původu. Není to jen o tom, mít vzhled Vietnamky.

Nguyen Thu May – na první pohled je znát, že má míšené kořeny. Ačkoli má Thu May jen vietnamského otce, chová se snad ve všech ohledech jako Vietnamka. Mateřské jazyky má dva, vietnamštinu však ovládá perfektně. Tím překonala své sokyně, které ač pochází z ryze vietnamské rodiny, mateřský jazyk tak dobře neznají. Ohromila natolik porotu, že zvítězila v soutěži Miss Vietnam World – region Europe. Ve finále Miss Vietnam World pak získala titul Miss Beautiful Face.

Nguyen Mai Anh – historicky první Miss Vietnam v České republice. Na Vietnamku je nezvykle vysoká a její krásné postavy si všimli porotci ve finále soutěže Miss Vietnam World – získala titul Miss Vietnam World – Miss Elegant. Studentka prvního ročníku Anglo American University v Praze je patronkou občanského sdružení Info-Dráček a aktivně se věnuje charitativní činnosti. Na začátku listopadu letěla s občanským sdružením Development World Wide do Vietnamu, aby předala finanční dar na pomoc postiženým dioxiny.

 

Různé typy soutěží vietnámských Miss:

  • Miss Vietnam České republiky – první ročník této soutěže se konal v roce 2009, a jak vyplývá z názvu, jedná se o vietnamskou Miss zvolenou v České republice. Výherkyně postupují do Miss Vietnam EU.
  • Miss Vietnam EU – Miss Vietnam v zemích EU. Výherkyně se této soutěže se též účastnily finále Miss Vietnam World.
  • Miss Vietnam World-region Europe – jakési kvalifikační kolo Miss Vietnam World. Soutěžící nemusely postupovat přes národní kolo (jako např. Miss Vietnam ČR) a tři nejatraktivnější dívky letěly do Vietnamu na finále Miss Vietnam World.
  • Miss Vietnam World – dosud se soutěž konala dvakrát – v roce 2007 a po delší odmlce v roce 2010. Ve vietnamském letovisku Vinepearl vybírají porotci nejkrásnější vietnamskou dívku, která může žít v jakékoli části světa.

Dne 29. 12. 2010 proběhl casting, ve kterém bylo vybráno 12 finalistek soutěže Miss Vietnam České republiky. O tom, která z dívek získá korunku krásy, se rozhodne ve finálovém večeru dne 28. 1. 2010 v restauraci Dong Do.

Oficiální stránky soutěže: https://sites.google.com/site/missvietnamvceskerepublice2010/home

 

Trinh Thuy Duong

Autor: Migrace v souvislostech | úterý 18.1.2011 13:12 | karma článku: 17,06 | přečteno: 5517x
  • Další články autora

Migrace v souvislostech

Praha hledáčkem cizince

27.12.2017 v 10:00 | Karma: 20,96
  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2033x
:) :) :)