Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ztraceno „v přenosu“. Ve Varnsdorfu proběhl workshop mediální výchovy.

„A setkala jste se někdy třeba s rasismem?“ přiletí na novinářku Fatimu Rahimi další otázka z lavic, kde sedí přes dvacet středoškoláků. 
Fatima Rahimi

"Když jsme přišli do Česka, o Afghánistánu nikdo nic nevěděl, lidi se spíš ptali, co jsme zač. Po 11. září 2001 jsem byla za teroristku a od minulého roku mi nadávají do špinavých migrantek,“ odpovídá perfektní češtinou mladá novinářka, která v 90. letech přišla coby uprchlice se svou rodinou do ČR, a dodává, že takové věci jí lidé píšou po internetu, do očí jí je zatím nikdo neřekl. Na její odpověď žáci reagují různě, někdo ztichne, někdo se zarazí, ale otázky se sypou dál. Právě probíhá poslední část workshopu Mediální gramotnost a mezinárodní migrace.

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola je součástí širšího vzdělávacího komplexu. Část školy je rozložená v půvabné parkové části města, kde staré školní budovy z přelomu 19. a 20. století střídají modernější prosklené stavby. Zmíněný workshop tu třetí listopadovou středu absolvovali žáci středoškolského maturitního ročníku dvou oborů – grafického designu a informačních technologií. „Výchova k mediální gramotnosti je něco, co se dnes na školách často podceňuje. Líbilo se nám, že to, co nabízí Člověk v tísni, bylo koncipováno jako workshop, takže si žáci mohli leccos vyzkoušet prakticky,“ vysvětluje vedoucí učitel Pavel Hroza, proč se ve Varnsdorfu rozhodli pozvat lektorky z Programu migrace společnosti Člověk v tísni. Jeho slova potvrzuje i Tomáš, který se přihlásil jako dobrovolník hned na první aktivitu. Ta se zaměřuje na to, kolik informací se může ztratit v průběhu přenosu od zdroje k přijímači.

Za informací je třeba jít víc do hloubky

Při této aktivitě jde o to ukázat různorodost interpretací zdánlivě „jasného“ sdělení na příkladu jednoduchého obrázku. Tomášovým úkolem bylo přetlumočit ho ostatním tak, aby následně sami namalovali obrázek co nejpřesněji, aniž by se na cokoliv doptávali. V následné diskusi studenti řešili, jestli se může dezinterpretace při přenosu informací stávat i v médiích, co to může pro výslednou podobu mediálního sdělení znamenat a jestli se lze zkreslení v médiích nějak vyvarovat. Celkem tříhodinový workshop se skládá z podobných aktivit, kde se žáci učí porozumět základním principům fungování médií, jako je selektivita informací a nutné zkreslení, k němuž při mediálním sdělení dochází, role a význam vizuálů nebo práce s titulkem. Všechny aktivity jsou interaktivní a zapojují žáky například do tvorby titulků k fotografiím nebo do hry na tiskovou agenturu. Zejména část, kdy si žáci ve skupinkách vytvářeli tři různé titulky k fotografii, je velmi bavila.

Vymyslet tři různé titulky k fotce nemusí být tak jednoduché.

Osoba novináře je přítomná ke každé aktivitě, aby autenticky doplnila, jak to funguje v praxi. „Je těžké informace o migraci přenášet do škol, protože žáci v tomhle věku řeší spoustu jiných starostí, a mám pocit, že tu situaci sledují jen okrajově. Spíš čtou jen titulky a za informací nejdou příliš do hloubky. Na tomto workshopu jsem proto ocenila, že se žáci nejen dozvěděli něco nového, ale i to, jak mohou s médii lépe pracovat. Jak se v dnešním mediálním světě vyznat se totiž zatím komplexně neučí,“ hodnotí workshop Margita Hryzáková, třídní učitelka žáků oboru grafický design.

BBC v perštině vyvolalo u žáků senzaci

V závěrečné části workshopu má novinář/novinářka prostor představit svou práci blíže a komplexněji. Fatima Rahimi se rozhodla kromě svého osobního příběhu přiblížit studentům také zdroje, z nichž při své práci žurnalistky čerpá. Téměř senzaci vyvolala mezi žáky perská mutace BBC, zejména po žádosti, aby Fatima přečetla něco persky nahlas. Fatima také žákům vysvětlila, proč je důležité, aby mezi novináři byli i původem cizinci. K mnoha zahraničním tématům nebo místním událostem, které se týkají cizinců, totiž mají skrze jazyk nebo svou kulturní zkušenost lepší přístup. „Bylo to zajímavé. I my novináři jsme jenom lidé a děláme chyby, takže pro mě osobně byl workshop dobrou příležitostí, jak se podívat s odstupem na vlastní práci,“ shrnuje svoje dojmy z návštěvy školy Fatima Rahimi. Na závěr workshopu se žáci ze SPŠ Varnsdorf ještě dozvěděli, že kdo se bude chtít zapojit a vytvoří sám vlastní mediální výstup inspirovaný workshopem, je vítán na exkurzi do Českého rozhlasu, které se mohly zúčastnit i další školy zapojené do projektu.

Čtvrťáci z liberecké Obchodní akademie a jejich dojmy z workshopu a exkurze do Českého rozhlasu

Workshop byl součástí projektu Jak rozumět mediálním sdělením o migraci a uprchlících, podpořeným Ministerstvem kultury ČR. Projekt v roce 2016 končí. Původní text vyšel v Bulletinu pro školy 12/2016

Autorka: Hana Daňková

Autor: Migrace v souvislostech | středa 21.12.2016 11:40 | karma článku: 10,78 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Migrace v souvislostech

Proč je stereotypní zobrazování menšin problém?

Přemýšleli jste nad tím, jaký vliv může mít nejen obsah, ale i jazyk použitý ve zpravodajství o migrantech? Zejména ve společnosti, jako je ta česká, kde nemá běžný občan téměř žádný kontakt s migranty či uprchlíky?

30.1.2018 v 11:22 | Karma: 9,29 | Přečteno: 1245x | Média

Migrace v souvislostech

Praha hledáčkem cizince

Když jsem, tehdy ještě v minulém století, Prahu navštívil poprvé, byla z toho láska na první pohled.

27.12.2017 v 10:00 | Karma: 20,96 | Přečteno: 766x | Fotoblogy

Migrace v souvislostech

Hassan Ali Djan: Příběh dítěte, které vyrostlo příliš brzy

Hassan Ali Djan pochází z Afghánistánu. Je autorem autobiografické knihy Afghánistán. Mnichov. Já. Ve své knize popisuje svůj odchod z Afghánistánu, tíživou cestu do Evropy a začátky v nové zemi, kterou časem přijal za svůj domov.

22.12.2017 v 10:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 653x | Kultura

Migrace v souvislostech

Mikuláš do každé vietnamské večerky

„A teď budou Češi říkat, že už jim bereme i jejich svátky a zvyky,” pronesl v položertu mladý vietnamský dobrovolník, který 5. prosince 2017 stál na rušné pražské ulici převlečený za čerta.

20.12.2017 v 14:00 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1124x | Společnost

Migrace v souvislostech

Mezi Pegidou a kurzem němčiny: jak funguje integrace uprchlíků v Drážďanech?

Nejpozději od památného výroku kancléřky Merkelové „Wir schaffen das!“ (Zvládneme to!) se pohledy odpůrců migrace, ale také aktérů a organizací zabývajících se integrací v různých zemích Evropy upírají do Německa.

4.7.2017 v 18:34 | Karma: 13,15 | Přečteno: 1847x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2033x
:) :) :)